Filmaşin (Kangal) Demiri
Bilinen diğer adıyla kangal demiri olan filmaşin demiri, en çok ihtiyaç duyulan demir türlerinin başında gelir. Kangal demiri, düz filmaşin ve nervürlü filmaşin olarak üç türü vardır. Soğuk çekilen düz ya da nervürlü kangal demirleri, serbest sarım ya da makara sarım olarak üretilebilir. Elektro galvaniz kaplanan serbest sarım demirler; 50, 100 ya da 200 kilogramlık bobinler halinde üretilmektedir.
Filmaşin demiri mekanik ve ısıl işlemlerle çeşitli özellikler kazanabilir. Filmaşin üretiminde kalite standartları, üretilen filmaşinin kullanım amacına göre SAE 1006, SAE 1008, SAE 1010, SAE 1018, SAE 1045, SAE 1065, SG2, 20MnB4, 27MnB4 olarak değişiklik gösterebilir. Hasırlık filmaşinde SAE 1006, SAE 1008 ve 1010; tellik/galvanizli tel için üretilen filmaşinde SAR 1006 ve SAE 1008; ince tellik filmaşin üretiminde SAE 1006; çivilik filmaşin üretiminde SAE 1010 ve 1018; elektrotluk filmaşin üretiminde SG2; civatalık ve somunluk filmaşin üretiminde 20MnB4 ve 27MnB4; yaylık filmaşin üretiminde ise SAE 1045 ve SAE 1065 standartları belirleyicidir.
Kangal Demir Nedir?
Kangal demiri, kangal halindeki yarı mamul metal çubuklardır. Sıcak haddelenerek yapılırlar ve genellikle yuvarlak olurlar, ancak talebe göre yarı yuvarlak, kare, dikdörtgen veya altıgen olabilir. İnşaatlarda tercih edilen bobin sarmalı metallere kangal demiri denirken, filmaşin demirinin düz filmaşin ve nervürlü filmaşin gibi çeşitleri mevcuttur. Kangal demiri yani filmaşin; pek çok farklı sektörün kullanımına uygun şekilde haddelenerek özel üretilmektedir.
Soğuk çekme işlemine ve ince çaplardaki çekimlere elverişli filmaşin, nervürlü ise 6 mm ile 16 mm çapları arasında ve 1.500 kg ile 3.400 kg arası paketlerde üretilir. Düz filmaşin ise 5 mm ile 20 mm çapları arasında ve 1.5000 kg ile 3.400 kg arası paketlerde üretilir. Düşük karbonlu (%1,8’den az karbon içeren) bu demir türü, vida/cıvata ve somun ile halat/yayın yanı sıra gaz altı kaynak teli, ön gerilmeli betonarme teli ve topuk/lastik teli üretimlerine yönelik özel üretilen demirlerdir.
Filmaşin Demiri Nerelerde Kullanılır?
Filmaşin demiri, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Genelde etriye, çiroz, pilye, gönye ve fore inşaat çeliği kazık donatılarında kullanılır. Soğuk çekmek için de kullanılan kangal demirinin, sanayide de kapsamlı bir kullanım alanı vardır. Filmaşin demiri şu alanlarda kullanılır:
- Cıvata üretimi
- Tel çivi üretimi
- Çelik hasır üretimi
- Somun üretimi
- Kaynak elektrotu üretimi
- Çivi ve beton teli ile yüksek mukavemetli yay/halat imalatı
Bu alanlar dışında kangal demiri, kazık donatılarında ihtiyaç duyulan çok önemli bir malzemedir. Ön gerilmeli beton teli imalatı, filmaşin demirinin ihtiyaç duyulduğu bir diğer imalat alanıdır.
Silisyum oranı %1,3 ile %2 arasında, manganez oranı ise %0,75 olan filmaşinler, makine yapım ve imalat çeliği olarak değerlendirilir. Yüksek esnekliğe sahip bu çelikler, genellikle şu alanlarda kullanılır:
- Tarım makinelerinin disklerinde ve frezelerinde
- Darbe ve aşınmaya dayanıklı olması gereken parçalarda (beton kırıcı parçaları gibi)
- Yorulmaya karşı dayanıklı olması gereken lamalı yayların üretiminde
Filmaşin Demiri Fiyatları
En uygun düz kangal demiri fiyatları, düz filmaşin fiyatları ve nervürlü filmaşin fiyatları için lütfen firmamız ile irtibata geçiniz. Filmaşin demiri talebiniz bize ulaştığı anda, sizin için en uygun fiyat teklifi oluşturulur ve teklifimiz aynı gün içinde tarafınıza iletilir.
Kangal demiri, düz filmaşin, nervürlü filmaşin üretimleri yapan firmamız, ihtiyacınız doğrultusunda özel üretim yaparak ihtiyaç duyduğunuz filmaşin demirleri Türkiye’nin her yerine en uygun maliyetle iletir.